sex

Ker seks seka!

« | | »

Posilstvo v srednji šoli v Domžalah, moje srce pa joče

16.04.2007

Ponavadi črni kroniki namenoma ne posvečam kaj dosti pozornosti. Ne maram nikakršnega nasilja in krvi, zato se tudi branju o tem, če je le mogoče, izogibam v širokem loku … Vendar je Delo današnji prispevek z naslovom Zamolčano domnevno posilstvo objavilo že na svoji tretji strani, tako, da tega novinarskega pisanja skorajda nisem mogel spregledati. Že tekst iz podnaslova pove mnogo: Dijak poklicne šole je že pred tremi meseci na ženskem šolskem stranišču menda posilil gimnazijko. Dijak izključen, gimnazijka se je izpisala sama. Priznam, tole me je šokiralo.

Vem, da se posiljuje, tudi v prečudoviti Sloveniji, vendar dijak, pa še sredi dneva, na srednji šoli? Ko sem v naslednjih odstavkih prebral, da direktor šole Primož Škofic o spolnem nasilju na šoli ni obvestil nikogar, ne države niti občine (pa čeprav sta soustanoviteljici šole), niti medijev (posilstvo se je zgodilo kmalu po novem letu), niti vseh staršev v omenjeni srednji šoli … se mi je od vsega hudega kar stemnilo od oči.

att00052.jpg

In sedaj jočem. Žal mi je namreč mladoletne deklice, ki jo je skušal telesno in čustveno pohabiti drug mladoletni srednješolec, ki … Pa saj sploh ne najdem pravih besed o tem – zaenkrat – skrivnostnem najstniku (da ne bi bil preveč, mnogo preveč žaljiv) …

Še prejšnji teden sem le mimogrede ošvrknil POP-Slakova Trenja (tema je bila nasilje v šoli) in si sam pri sebi mislil: »No, ja, saj smo tudi mi bili mladi, pa smo delali neumnosti. Sedaj vsi po vrsti pretiravajo, saj tako hudo pa res ne more biti …« Danes pa sem se zgrozil, tudi nad mojim razmišljanjem izpred nekaj dni. Spreletelo me je namreč: »Kaj pa, če vendarle ne gre za nedolžne srednješolske šale. Mogoče pa so te generacije mladih ljudi zares tako drugačne, tako neprijazne do sočloveka kot mi – starejši – nikoli nismo bili? In se sprašujem naprej: Kaj, za vraga, se dogaja v naši družbi? Kaj se dogaja z nami? Z našimi otroki? Kam, hudiča, gre ta svet?

Sam odgovorov ne poznam. Zaenkrat vem le to, da si želim, da bi gospod direktor Primož Škofic (ki skriva informacije, ki se tičejo vseh nas) moral takoj leteti iz službe. In nikoli več, nikoli več, delati v javnem sektorju. In še nekaj vem … Vem, da moje srce danes joče. Tudi zaradi nemoči.
att00049.jpg

Ps. Novico se da prebrati tudi na SiOL-ovih spletnih straneh.

 • Share/Bookmark
 

Avtor pet-in-g-seks, zapisano 16.04.2007 ob 12:10 pod Življenje ni le seks. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

57 odgovorov na “Posilstvo v srednji šoli v Domžalah, moje srce pa joče”
 1. irena - 16.04.2007 ob 12:33
  irena

  Se podpišem pod tole.
  Jst sem novico zasledila prejle na teletekstu in sploh nisem mogla verjet, kaj berem. In še vedno ne morem verjeti, da nihče ni poklical policije, ne starši, ne ravnatelj.

 2. london - 16.04.2007 ob 12:50
  london

  No, tole pa res ni dobro…. Ce se je posilstvo res zgodilo, naj ustrezni organi pac ukrepajo tako kot je treba, glede tega ucenca. Skofic pa je po temu, kar berem itak kazensko odgovoren, tako da prav tako upam, da odgovarja za svoje neukrepanje.

  Se mi pa smili deklica kateri pravica nikoli ne more biti zadoscena.

 3. Človek - 16.04.2007 ob 12:54
  Človek

  Ja žalostna zgodba. Vendar mislim, da je včasih bolje molčati, kot pa stvari obešati na javni zvon. Predvsem zaradi tega, ker vemo, kakšni so mediji in nikomur to ne bo koristilo, razen njim… Vemo, da bodo sedaj želeli intervjujati deklico in starše, prav tako tudi fanta, kar pa nima smisla in posledice bodo še hujše, kot če se samo spoštuje zakon in se fanta odstrani…

 4. roti - 16.04.2007 ob 12:55

  Naj priznam, da TV sploh ne gledam, časopise preberem površno, sem bolj na tekočem z net novicami. In oni večer sem si “dovolila” predavajati posnetek mladostniškega nasilništva (priznam, ne vem točno kje je bil posnet, po govorici sodeč nekje na SV SLO). In sem bila tiho. Čisto tiho. Samo groza me je bila. Doma imamo namreč najstnika (17 let). Najprej sem pomislila, kaj bi storila, če bi se kaj takšnega zgodilo mojemu otroku. Najprej, seveda v tem smislu, če bi bil moj otrok žrtev. Ne vem. Enostavno nisem dovolj pametna. Šele kasneje me je prešinilo, da pa bi se mi lahko zgodilo (Bog ne daj), da bi moj otrok lahko bil tudi nasilnež. Koliko starši danes še poznamo svoje otroke? Koliko jim zaupamo? Kakšne norme in meje jim postavljamo? Že nekaj dni me begajo takšna vprašanja. Potem pa se mi pokaže čisto navadna (ne vem, če logična rešitev). Saj je pri nas vse zakonsko urejeno. Za mladoletne otroke so odgovorni starši. Za dogajanje v šoli, so odgovorni učitelji (in ravnatelj/ica). Zakaj se toliko sprenevadamo. Le zakone je treba spoštovat in jih predvsem izvajat. Starši in šola morajo sprejeti dejstvo da so odgovorni – najprej do otrok in šele potem pred zakonom. Otroci so namreč (pre)dobri opazovalci. Torej?

 5. Zgolj vprašanje - 16.04.2007 ob 13:05

  Kako naj šola vzgaja? Misliš – prevzgaja? Če mora prevzgajati, bo treba tudi kakega od staršev obesiti na trgu. Če imate poln kufer življenja in tudi otroke, obvestite pravočasno CSD. Naj še oni zmigajo lene riti, če niste sposobni biti razumni starši (namenjeno predvsem strašem otrok brez kontrole ali takim, ki so spodbuda za nasilništvo).

 6. Janez - 16.04.2007 ob 13:11

  Odgovorni naj kazensko odgovarjajo za svoja dejanja!

 7. Vortex - 16.04.2007 ob 13:30

  No, se mi zdi, da ste v osnovnem članku spregledali besedi “domnevno” in “menda”. Posilstvo (še posebej, če gre za mladoletno osebo) je sprevženo dejanje, vredno najhujšega obsojanja, vendar to ne pomeni, da se je v konkretnem primeru res zgodilo zgolj zato, ker o tem piše nek časopis, pa čeprav je objavljeno “že na tretji strani”. Ali je morda kdo pomislil, da pristojne institucije niso bile obveščene, ker zadeva sploh ni resnična. Kakorkoliže, stvar (čeprav domnevna) je obelodanjena, o njej pa bodo končno besedo imeli organi pregona, v kolikor tega že niso storili.

 8. tstih - 16.04.2007 ob 13:50
 9. Dajana - 16.04.2007 ob 13:58

  Preberite še “Kaj lahko slišijo naša ušesa” : http://www.vivastar.si/dajana/?p=293#comment-2707

 10. Samoen - 16.04.2007 ob 15:02

  Domnevam in zdi se mi, da je ležernost najboljša osnova in podlaga za zatiskanje oči in laganje samemu sebi. Slab vzgled bi moral biti kaznivo dejanje.

 11. nichiren - 16.04.2007 ob 16:22

  če je staršem všeč miselnost amerike tudi otrokom ne bo daleč

 12. ppp - 16.04.2007 ob 16:30

  kakšna je naša družba ?

  prav takšna, kot si jo sami naredimo in ustvarjamo…

  če dovolimo da imajo nekateri ogromno (ker so na pravih pozicijah), da drugi kradejo na veliko, da tretji životarijo, da četrti si vse dovolijo kar hočejo, da peti pritiskajo na medije, da šesti podkupujejo na veliko, da sedmi dopuščajo mafijozom delati, da osmi dopuščajo mladim po 22h “hengati” (pa je zakon jasno določen), pa da deveti dopuščajo da se mladi čefurčki lahko dovolijo vse (poglej po ljubljanskih avtobusih in ulcah), da deseti dopuščajo …. itd.

 13. Nehat Sadiku - 16.04.2007 ob 16:37

  Žalostno ampak resnično to kar se dogaja po slovenskih šolah.
  Lp Nehat

 14. Tadej - 16.04.2007 ob 16:42

  jz sm kle brezkompromisen. kastracija pa nej ponovi če lahko. sploh me ne zanimajo čl. pravice in svoboščine in pod. ugodnosti!!!

 15. Pajer 1 - 16.04.2007 ob 16:42

  Psi lajajo karavana gre …….

  Odgovorni pa nič. Ne vem zakaj in komu plačujem davke?

  Kaj pa če je šolo ravnatelj že privatiziral?
  Potem pa ni potrebe po obveščanju, saj je to njegova stvar- HALOOO!

  Ves ta sistem kjer bi morala država najbolj izvajat doslednost se zruši takoj, ko nastane najmanjši odkon od pričakovanega. Prepričan sem, da je tako tudi v pravosodju, športu na najvišjem nivoju, zdravstvu itd.
  Skratka občutim tudi sam kako teoretitčno obvladajo stvari v nulo.
  Ko pa nastopi praktičen primer, ki ni iz učbenika se pa izgubi kompas in tavamo po temi in še megli po občutku.

  Odgovorni neposredno ali po funkciji, vprašajte se kje ste zaposleni in zakaj.

  Razumem, da se vsega ne more preprečiti, toda ko se kaj zgodi se pa ve kdo, kaj, komu, …..

  Pa lepo se imejte gospod Ravnatelj.

 16. dijak - 16.04.2007 ob 16:43

  nemorete kar tako po vprek govoriti čez šolo če ne poznate druge strani oz ozadja zgodbe. pa da ni nihče obvestil policije lepo vas prosm iz kje ste pa dol padl pa sej niste resni. pa ravnatelja takoj iz šole. o se osebno zelo trudi za bolšo šolo in veliko stvari je že izbolšau, nažalost na šolo hodjo taki ljudje k pač niso civilizerani in se ne znajo obnašat. zato ne morte kr povprek govort čez šolo, dijake, učitle,… če je pa večina teh normalnih in se trudjo za bolšo šolo

 17. Simonitius - 16.04.2007 ob 16:46

  Judje so imel eno prijetno metono, za katero je potrebno kup trdnega kamna………..

 18. dijak - 16.04.2007 ob 17:07

  jz pa pravim da je vsemu temu kriva drzava!dejte mlade zaposlit starejse v penzion in nobeden ne bo razmislju o bedarijah,ker mladi kopirajo starejse,tega fanta pa treba na najhujsi nacin kaznit in pa tudi njegove starse ker so on odgovorni za njega!

 19. horaci - 16.04.2007 ob 17:22

  Posilsvo je resna zadeva, vendar ga je težko dokazati. Žrtev ponavadi zelo težko spregovori. Ljudje smo tako radi krivični in obsojamo vse povprek, žal pa sami ne storimo nič ali malo, da bi bilo drugače, razen svetlih izjem. Družba smo vsi mi, nakaj je narobe z nami, država ni neka čudežna ustanova, ki premore vse, država, družba to smo mi. Vse dotlej dokler bomo mislili, da mora vedno nekdo drug storiti nekaj namesto nas, tako dolgo se bodo dogajale take tragične zadeve. Zato je vprašanje, kaj bom storil jutri, da bo naša družba drugačna, moj prispevek ne spremeni sveta, množica podobno mislečih ga pa. Zato nikar o nemoči, še tako drobcen prispevek naredi svoje.

 20. Heck - 16.04.2007 ob 17:25

  IN MLADA LETA SO ZA VEČNO UNIČENA. Ko tole berem sem ubistvu brez besed. Izključen iz šole? SAMO TO!! Kr naj ga izključijo poleg tega pa najmanj pol leta poboljševalnice in nadzor! IN če je danes takšen naš svet, mislim da se lahko samo še za glave držimo in pustimo presenetiti kaj bo šele čez nekaj let.

 21. Fetalij W. Tyschew - 16.04.2007 ob 17:28
  Fetalij W. Tyschew

  meni se zdi da je iz generacije v generacijo huje. bolj pritiskajo na tamale in bolj se jim trga… vse več je takih in drugačnih bedarij, hkrati pa je tudi to posilstvo verjetno odraz družbe, v kateri živimo. ko mediji in revije promovirajo goloto in spolnost vsepovsod, najstnice se oblačijo bolj zapeljivo kot kadar koli prej in na njih se lepijo tudi pogledi deset in več let starejših tipov, hkrati pa se delajo zapeljive in mislijo da so odrasle, da se lahko kosajo z vsem… nato pa pač slej ko prej naletijo na tako budalo, kateri niso kos in potem so nekatere posiljene, nekatere obtičijo v zvezi, polni nasilja in tako dalje…

  skratka, stanje v šolah je odraz sedanje družbe in kako mediji, ki imajo vedno večji vpliv na odraščanje in vzgojo, vplivajo na “mulce”. tako ste hoteli imeti, tako imejte…

 22. Tihi - 16.04.2007 ob 17:39

  Mar ne vidite, da je vse to isto? Strojanovi,… in to?

 23. angelc - 16.04.2007 ob 17:46

  Pa saj ni organa v državi, ki bi si upal kaj ukrenit. Primer slovenska vojska vojska. Nikome ništa. Vzgled dobijo v ameriški miselnosti in početju. Zakaj so pa šli v Irak. Posiljevat in ubijat otroke. Kazen, če jih slučajno odkrijejo: izgubi državno službo kot najvišjo možno kazen. To pomeni, da je v Sloveniji 280.000 nezaposlenih (sem štejejo tudi zaposleni za določen čas) kaznovanih kot največji kriminalci. Na žalost je tako.
  Vse bodo prestavili na policijo, da naj oni to rešijo. In to za 550 € plače na mesec. Dajte no, nastavljeni ravnatelji pa mahajo s 700 čuki mesečno. Pa še poskušajo prikrit zločine. Torej so sokrivi.
  Kljub vsemu bi morali poostrit in striktno izvajati represijo. Za pedofilijo, ki jo zakriva Cerkev obvezna kastracija, za starejše mladoletnike arest od 10 let naprej, za krajo in goljufije sekanje rok… ne pa potuha…
  Sicer je pa trenutno največji kriminal, če te dobijo kadit; droga je pa zaželjena. Se vsaj za politiko ne bodo brigal…

 24. zara - 16.04.2007 ob 18:15

  In zato se resno sprašujem, če se sploh splača imet otroke v taki nori družbi.

 25. Marko - 16.04.2007 ob 18:17

  Grozljivo! In kje hudiča so starši, da so pustili (skupaj z ravnateljem) da se “domneven” zločin ne objavi javno. Za taka dejanja tudi mladoletna oseba MORA odgovarjati pod enakimi pogoki kot polnoletna. Sedaj pa se bodo vmešale razne socialne službe, pa psihiatri, pa težko otroštvo, pa neurejene razmere, pa tipu je bilo malo dolgčas (pa še zapasalo mu je) pa je vstopil v ženski WC itd.
  Predstavljajte si, da se to zgodi vašemu otroku, vaši hčerki. Kar hitro bi bi na bolha.com odprli rubriko “malo rabljena pištolca” in potem takega psihopata najprej preluknjali v levo koleno, pa malo počakali, pa nato v desno, pa spet malo počakali, pa nato še malo višje in proti sredini. In tu bi počakal do konca, oziroma do prihoda policije, ki bi me kot zločinca strpala v zapor. In če sem čisto iskren, nekje globoko v sebi, v nekem malem kotičku bi se prav veselo smejal in mi sploh nebi bilo žal…

 26. Jose - 16.04.2007 ob 18:17

  @Simonitius…»Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.«

 27. piky - 16.04.2007 ob 18:49

  oky mene se ne tiče tok šola…k o večini šol v sloveniji bolš d smo kr tiho. Mene je bol strah s svetom…ka pride na pamet nakomu po naklučju čefurju(stem izrazom nbenga ne žalim!!) d sred ljubljane zahteva dnar od tebe…brcnla bi ga v šolo d se nauči manir, d naredi kej iz svojega življenje, d ceni zdravje pa sposobnost d lahko nekaj za sebe naredi….kar si marsikdo na svetu ali pa u sloveniji….dejmo skup držat se popraut…ustvar bolši, lepši, varnejši svet:)…papa peace****

 28. veronika - 16.04.2007 ob 19:08

  Ugotavljam, da človeško bitje na vseh področjih svojega življenja “izgublja kompas”… Starši sploh ne vzgajajo več. In najprej se vzgoja začne v družini!!!! Pa nikar naj mi zdaj kdo ne reče, da sedanji starši nimajo časa za vzgojo. Nekoč niso imeli starši prav nič več časa, le televizije, pa avtomobilov, pa rekreacije, pa kofetkanja, pa bifejev, pa fitnesa, pa denarja niso imeli. Cele dneve so delali na svojih in tujih poljih, po dvanajst ur v “fabrikah”. Očetje so bili zelo veliko odsotni, ker so delali po svetu itd. Mnoge mame in očetje se ne zavedajo da sami dajejo svojim otrokom zgled: dober ali slab…Žel pa starši ne premorejo toliko poguma in moči, da bi pravočasno rekli otroku “NE”, pa naj bo to za gledanje televizije, visenje na računalniku, potepanje ob neprimernih urah, prezgodnje obiskovanje lokalov mladoletnim otrokom itd. Včasih tudi izzivalno in premalo oblečena dekleta, ki postavljajo vsem na ogled svoje dekolteje, popke, previsoko gola stegna, sama vabijo moški svet, ki ga ni nihče naučil obvladovanja spolne sle, da se zgodi spolno nadlegovanje in posilstvo… Dekleta in žene! “Preskromno” oblačenje spada ob belem dnevu na plažo, pa nikamor drugam. O, pač! Ponoči , doma, v postelji, ob primerni starosti, lahko pokažejo še kaj več…

 29. Pikica - 16.04.2007 ob 19:29

  Ne vem, kam vse to pelje??? :(

  Pred časom sem srečala znanko, ki se je pred 10-imi leti preselila iz našega kraja v prestolnico. Ima sina, starega 9 let in ga vsak dan vozi v OŠ v 30 km oddaljen kraj. Zakaj? Ker je njen sin lani, po dveh mesecih prišel domov iz šole in rekel, da ve kakšne so njegove pravice, da ne bo več hodil redno v šolo, temveč jo bo delal po izpitih. V razredu imajo namreč kup izsiljevanja ter psihičnega in fizičnega nasilja. Med drugim je sošolec do golega slekel sošolko sredi razreda, ter jo otipaval. Učiteljica je bila nemočna in je šla po vodstvo šole. No in reakcija fantiča je bila:”Kaj bi pa ti rada (on – (pod)ravnateljici)? Saj lahko še tebe….”

  Otroka je enostavno na njegovo željo prešolala. K sreči ji materialne in časovne razmere to omogočajo. Povedala mu je, da gre sedaj na vas v šolo, med preprostejše ljudi in fant je rekel, da raje hodi med kmete, ki imajo vsaj trezno glavo, kot pa med te primitivce. Fant je nadvse zadovoljen in starši že gledajo, da se bodo preselili nazaj na periferijo.

  Ko sem to slišala, nisem verjela oz. nisem hotela verjeti, ampak vsakodnevni članki in dogodki žal to zgodbo, ki je ena od mnogih le potrjujejo.

 30. smehtomaž - 16.04.2007 ob 19:42
  smehtomaž

  Srednješolski center v Domžalah je po vsej verjetnosti na najslabšem glasu izmed vseh srednjih šol v Sloveniji. Če se spomnite, se je pred časom prav tako zgodil incident, ko so dijaki rabijali stole v učilnici, poniževali profesorja, ob enem pa vse to snemali. Takrat je to prišlo tudi v Trenja.

  To, kar se je pa zdaj zgodilo v zvezi z posilstvom pa presega vse meje.

  Naj omenim še, da se je leta 99 oziroma 2000 na isti šoli zgodil še en incident, ki pa iz meni neznanih razlogov ni prišel v medije.

  Nek dijak je ob uvrstitvi Slovenije na Evropsko prvenstvo v nogometu naslednji dan veselo paradiral z slovensko zastavo, nakar mu je nek drug dijak(srbin baje) nož zabodel med rebra.

 31. Simonitius - 16.04.2007 ob 19:43

  @Jose….v njega! za posiljevalce niso poznal milosti! Poleg tega pa upam de bo šov v en resn rest, tam ga bojo že “prevzgojil”…se se ve, da takim smetem ne prizanašajo! Resna kazen za resn zločin!!!

 32. snow - 16.04.2007 ob 19:53

  To je odraz kapitalizma,nekateri starši so cele dneve v službah,sploh nimajo več časa za svoje otroke,otroci pobirajo takšne in drugačne oslarije in če ni nikogar,da bi mu povedal kaj je prav in kaj ne,misli da mu je dovoljeno vse.Tudi sama imam najstnico,ki ji “seka”,ušpiči kako oslarijo,vendar moram prav čas ukrepat,če ne bo mislila,da je to prav in dovoljeno.Žalostno,da se takšne grozote dogajajo,navsezadnje bi morale šole biti varne.

 33. Tina - 16.04.2007 ob 20:00

  Dijaka pa izključijo zaradi KRŠITVE HIŠNEGA REDA–> ker je bil v ženskem stranišču… :O :O :O :O

 34. tinekr - 16.04.2007 ob 20:13

  Mam občutek, da ma ena blogerka sedaj dosti dela z moraliziranjem. Samo, da dogaja.

 35. sex - 16.04.2007 ob 20:16

  Dejansko imajo oster hišni red, če prav pomisliš. Samo zgrešiš vrata in si že na cesti.

 36. Jaz - 16.04.2007 ob 21:29

  Po informacijah, ki so nam vsem dostopne preko medijev, je ravnatelj ravnal (z amoje pojme) čistio korektno.
  Policija je bila obveščena s strani oškodovanke, ravnatelj je dogodku inofriral učitelje in prizadete starše…čisto dovolj…

  Mediji in narod pa bi si seveda želeli, da bi šola ta eksces na ves glas obveščala javnost preko medijev in aparatčikov na lokalni ravni…ob tem pa vsi pozabljamo, da gre za mladoletno osebo…

  zadeva je zdaj v javnosti in hitro bomo zvedeli kdo je “posiljevalec” in katera je “posiljena”…

  Menim, da je ravnatelj ravnal korektno…a naj skliče svet staršev in jim vsem javno razglasi?

  Ne glede na zaključek postopka, bi zaradi takega načina reševanja problema, na koncu utrpel veliko škodo (beri medijsko afero) tudi oškodovanec ali oškodovanka….

  še enkrat…obvešečeni so starši vpletenih “otrok”, policija, učiteljsi zbor…in to je dovolj…ni potrebe za več…

  ta medijska gonja bo škodila tudi zlorabljenemu mladoletnemu dekletu, če je do zločina res prišlo in zgražanje nad tem, da javnost ni bila obveščena (al ministrstvo al lokalna skupnost) gre za eno navadno sprenevedanje al nevednost…

  Vsi, ki si potrebni za razrešitev tega problema so bili obveščeni!

 37. x - 16.04.2007 ob 21:33

  Vi pa tut vrjamete vsem, kar napisejo novinarji..sej itak lahk napisejo vse kar cjo..sam posilstvo se pa ni zgodlo..definitivno, 100%…iz zanesljivih virov.

  Vi pa pisete res svasta. Naivni ste pa tut ful.

  Lp

 38. Vanja - 16.04.2007 ob 21:59

  Samo nekaj bi rada razčistila z nekaterimi tukaj. posilstvo se nikoli ne zgodi zaradi tega kako je bila ženska oblečena. Posilstvo ima v resnici zelo malo veze z vzburjenim moškim, ki kao ni mogel kontrolirati svoje sle-posilstvo je nasilno dejanje, posiljevalca pa vzburi že samo dejstvo prevlade nad žrtvijo. V dolinah Šentflorjanskih se pogosto dogaja, da se kaj radi preusmerijo na žrtev, jah je mogla že izzivati. pa še nekaj bi dodala, nekaj časa sem v osnovno šolo hodila na periferiji, na vasi med poštenimi kmečkimi fanti-čistimi Slovenci. In so bili nasilni, močni ko voli, ker so delali na kmetijah, z zelo slabimi higienskimi navadami, sproščali so se pa tako, da so punce malo šlatali. Pa so vsi vaški učitelji glavo v drugo stran obrnili, niso hoteli videti kaj se dogaja, ker boys will be boys a ne? Če si šel pa povedati učitelju, da nas fantje tepejo je bil pa odgovor, drugič pa ne jezikaj. takole za luno smo pri nas!

 39. Momento - 16.04.2007 ob 22:40

  Folk….ma kakšno ukrepanje in podobno! Pa kaj mislite, da živimo na Švedskem pa ne v tej zmešani luknji, kjer je vsak dan več negativnih presežnikov, vedno hujši Izrael….tisti, ki bi pa mogoče še lahko kaj ukrenili, pa so v svoji potrošniško/vladajoči/upravljalski in gosposki vnemi slepi in gluhi. P ne bodo imeli več veliko priložnosti.

  Ne vem, Slovenija kot da postaja neobvladljiva kot to vidiš v kakšnem modernejšem science fiction filmu, pa še to onem ta boljšem. Nasilje in predrznost (v šoli in tudi predvsem na cesti itd…) je prekoračila vse meje. Še malo in potrebna bo neke vrste policijska ura.

  …ali pa bo večina mlade življi odšla …raje ven, v tujino iz te nore beznice. Tako se mi vsaj zdi.

 40. nada - 17.04.2007 ob 08:45

  Kot upokojena učiteljica trdim, da je vodstvo šole skrajno nesposobno da ne obvlada težave.V popoldanskih urah bi morali imeti vodene delavnice in druženja z mladino.Pogovori mnogim pomagajo do premostitve težav.
  V primeru na Pok.šoli je bilo povedano, da je fant star 19 let dekle16let.Oba sta zapustila šolo.Medijska pozornost bi res škodovala deklici bolj kot sama novica v vaših ušesih.
  Kot porotnica pa se bojim, da bo zadeva končala tako kot še v mnogo drugih podobnih primerih.Deklica se bo morala sama izkopat iz zaslišanj,obtoževanj,domnev,vprašanj ali……..odvetniki so packi No1….fant na drugi strani pa bo dobil 3 mesece pogojno do enega leta, če ne bo ponovil dejanja, zaradi pomanjkljivih dokazov pa bo lahko oproščen.ergo.
  Ja v tem je problem……krivi so njegovi starši zaradi slabe vzgoje in kriva je zakonodaja ki ne kaznuje vzgojno. Fant ima vse pogoje da s svojim nasiljem nadaljuje, ker se nobeden strokovnjak ne bo ukvarjal z njim.Od vsega skupaj bodo imeli korist samo mediji.
  Naša država še ni ustanovila šole, kamor bi hodili po sodnem odloku na prevzgojo mladoletni in polnoletni ljudje, kjer bi imeli strokovno čiščenje umazanije v človeški duši, kjer bi jih naučili delat,spoštovat in imeti sebe rad.Naše ulice so polne izgubljenih duš, ki resno ogrožajo življenje vseh.Po drugi strani pa naši možje kupujejo Patrie za Afganistan.Tolpe imamo pa že doma.Ni dobro ne.Lahko bi v pomoč obremenjenim staršem poiskali še vitalne upokojence, ki bi z otroki iz ulic našli sogovornika,pomočnika,varuha na kakšni varni Točki v ulici ali na igrišču vsake šole.Kje so klopce in šah? kje so žoge in smeh?Dalo bi se brez veliko denarja in z ljudmi dobre volje pod okriljem vodstva šol in lokalne skupnosti,popravit izgubljeno in ustvarit boljši jutri.

 41. tstih - 17.04.2007 ob 08:45
  tstih

  Kot zanimivost: enega najhujših dvigov posilstev doživlja v zadnjih letih ravno Švedska in Skandinavija na splošno. Razlage so različne; od tega, da je krivo mešanje kultur do tega, da je to posledica konca iluzij ob ekonomskem in političnem propadu skandinavskega modela (v preteklih letih so v 4 od 5 Skandinavskih držav koalicije socialistov in socialnih demokratov izgubile volitve). Tako ima npr. -kot kontrast filmskemu svetu- Belgija danes na 100.000 prebivalcev dvakrat toliko umorov, kot New York.

 42. Irena sirena » Blog Arhiv » Vprašanje dneva ali Zakaj me Američani včasih resno živcirajo (še bolj kot ponavadi) - 17.04.2007 ob 11:01

  [...] Ampak hej, važno, da so Američani “civiliziran” in blazno demokratičen narod. (Ne tako kot mi, ki se najraje ubijamo s kladivi in podobnimi orodji ter menimo, da je posilstvo v šoli pač nekaj, kar je stvar šole, ne policije). [...]

 43. Fuga - 17.04.2007 ob 14:33

  Ja, je ratal pri nas tako, da je vsak seks skoraj postal posilstvo, vsaka naklonjenost in nežnost pa incest in spolno nadlegovanje. Pri teh letih, v srednji šoli in tudi že v osnovni šoli se je tudi že v naših letih zgodilo kaj podobnega temu. Pa se nihče ni preveč sekiral. Pač so nekateri mnogo hitreje spolno odrasli, kakor drugi vrstniki. Eni so že poskusili, drugi pa so samo spremljali, kako bo izpadlo. Če je bilo preveč teatra, je moral razrednik in ravnatelj posredovati, popridigati in naložiti temu primerno kazen. Stvar je bila zaključena, vzgojni smoter pa, da seks in ljubezen le ni teater. Če pa seveda prenapetim staršem pade krona z brezmadežne glave, ožigosajo seks med mladoletnikoma za posilstvo, in kar je še huje, da za to izvedo novinarji, ki povozijo na koncu vse vzgojne smotre, uničijo poslanstvo prosvetnega sistema, ter s svojimi dvomljivo napisanimi sestavki lahko uničijo že začrtano prihodnost dveh prezgodaj odrašenih mladoletnikov.
  Moram priznati, da je v tem primeru ravnatelj reagiral pravilno, če prav se mi zdi, da je tudi izključitev bila neumestna. Če pa je šlo za nasilno dejanje, pa so tisti nedolžni “jagenjčki”, ki so dogodek spremljali od zunaj, ravno toliko krivi, sajso verjetno žrtvovali dva svoja člana .

 44. dijak - 17.04.2007 ob 14:42

  vi se pa iz ush stvari sam zajebavate

 45. Fuga - 17.04.2007 ob 14:48

  Ja, blog mora prenesti teko zajebancije, provokacije, kakor tudi resne pripombe. Sicer pa bo čisto prava resnica vedno skrita in bodo ponujene samo možne pravne variante.

 46. barbiblond - 18.04.2007 ob 14:05
  barbiblond

  Tadej, smo na žalost v manjšini. Določene rešitve so lahko samo orto, da imajo rok trajanja dlje od današnjega kruha.

 47. MOJCA - 16.01.2008 ob 21:52

  POSILO

 48. tina - 14.09.2008 ob 12:46

  tudi jaz sem bila žrtev posilstva pred 4 meseci in sem molčala do sedaj ko to razglašam na internetu na skoraj useh formih!!tega ne bom nikoli pozabila čeprav se trudim bolečina ostaja!zgodilo se je na rojstnem denevu enega norca!vsi so bili vinjeni jaz pa sem mora iti domov mimo te hiše!1den je sedel v avtu in me videl takoj me je zagrabil in stlačil v avto tam se je to zgodilo!!prosim pomagajte kaj naj storim??????

 49. monster - 14.09.2008 ob 15:00

  zdravo tina,

  upam, da imaš za začetek v svoji bližini osebo, ki ji lahko zaupaš in ji lahko poveš za dogodek. To je lahko tvoja prijateljica, mogoče sestra, mama ali nekdo drug. Temu se tudi uradno reče “zaupna oseba”, ki je tvoja spremljevalka v vseh uradnih postopkih, ki so lahko zate novi in te lahko dodatno plašijo.
  Prvič, posilstvo je težje kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen do 8 let zapora. Skupaj s svojo zaupno osebo odidi na policijsko postajo in prijavi posilstvo. Ne oziraj se na to, da je preteklo že nekaj mesecev in tudi tvoja zaupna oseba te mora v tem podpirati, saj si verjetno imela svoje razloge za molk. Povej, če te je strah kakšnih povračilnih ukrepov storilca in kajs e da narediti za tvojo zaščito. Vsekakor zahtevaj pogovor s kriminalistom/kriminalistko za pdoročje spolne delinkvence na svoji policijski postaji, Če si mladoletna in če te je sram/strah to povedati v svojem kraju, prijavo podaj na Policijski upravi recimo v Ljubljani na Prešernovi in tudi tam zahetvaj pogovor s specialnim kriminalistom.
  Drugič, posledice dogodka ne bodo izvenele, ampak boš preživljala različna obdobja strahu, besa, žalosti in obupa. Prosim, ne preživljaj tega obdobja sama, ampak poišči pomoč. nekaj ti lahko pomaga tvoja zaupna oseba, drugo pa strokovnjak. V Sloveniji obstaja mreža Centrov za pomoč žrtvam, na tem linku so telefoni:
  http://papilot.sisplet.org/index.php?fl=0&p1=1&p2=514&p3=536&id=536
  lahko se obrneš tudi na Žensko svetovalnico, Društov SOS telefon za ženske žrtve nasilja ali na Društvo za nenasilno komunikacijo. Samo eno od teh imen vtipkaj v Google in boš našla kontakte. Bistveno je – NE MOLČI o dogodku, zaupaj ga tistim, ki si pridobijo tvoje zaupanje.
  Če nimaš v svoji bližini opsebe, vredne tvojega zaupanja, se obrni neposredno na eno od zgoraj omenjenih društev/centrov in si prodobi zagovornico/zaupno osebo tam. Incident boš morala predelati tako ali drugače, ker lahko močno vpliva na tvoje nadaljnje življenje-
  Tina, predvsem pa veliko poguma in ne daj se. Veliko ljudi ima žal podobno izkušnjo kot ti in nekateri smo se izučili za pomoč žrtvam :) – vedno obstaja rešitev, samo najti jo je težko – skupaj jo najdemo lažje …

  Srečno,

  monster

 50. Locan - 17.12.2008 ob 21:52

  Dragi moji! Pred vec kot 15-imi leti se je v Skofji Loki na Losko noc zgodilo posilstvo z umorom. Zrtev je bila 16-letno dekle. Njena simpatija (ni hodila z njim, upala je da jo bo vprasal to noc), fant starejsi 2-3 leta jo je odpeljal malo stran od sredisca dogajanja (ne vec kot 15m) in jo posilil. Da se ne bi slisalo, ji je majico stlacil v usta in dokler jo je posiljeval, se je ona uboga zadusila….. Fant je bil iz bogatejse druzine, smucar, vodja svoje klape, itd… In da povem se to (zaradi nekaterihj komentarjev pred mojim), bil je Slovenec!

  Dekle so nasli naslednji dan slucajno. Ob ograji loskega grada je lezalo njeno izmrcvaljeno truplo. Fant ki jo je nasel je jokal, policaj ki je delal raziskavo se je zbruhal…. 20m od odra s katerega se je prejsnjo noc slisala polka….

  Pogreb je bil par dni potem. Na pogreb je prislo 30 njenih sosolcev iz osnovne sole, sosolci iz ljubljanske srednje sole, skavti, predstavniki sol, bivsi razredniki, prijatelji, druzina, sorodniki, sosedje. Mimo njih so nesli belo krsto, kjer je pocivala njihova sosolka, prijateljica, soseda in KCER…. Cela Loka je jokala za njo!

  Kaj pa je bilo s storilcem? Nasli so ga naslednji dan pol pijanega, domov je sel da se presvlece in sel spet ven kot da se nic ni zgodilo… Po njegovem si je vzel samo tisto kar mu tako ali tako pripada… Njemu pripada cel svet, on je Slovenec, sin bogatih starsev, glavna faca v drustvu, njemu je vse dovoljeno…

  Dobil je tri leta popravnega doma in dve leti zapora. Dekletovo zivljenje je po misljenju takratnega sodstva vredno petih let prostosti psihopata!!!!!!!! Veste kako so ga dobro drzali zaprtega? Oce je placal da gre sin z njim na morje cez pocitnice! In to je bilo dovoljeno? Sosedje iz njihovega naselja so raspisali peticijo za njihovo izselitev iz naselja in druzina se je kmalu odselila.

  Kaj mislite o tem?

  Dekle ni bilo zavodljivo, niti se oblacilo zavodljivo, bila je dobra prijateljica vsem. O ljudeh je zmeraj mislila vse naj-naj. Vzgojena je bila propisno. Bila je dobra ucenka…

  In zaradi tepcev, kateri mislijo da vse probleme in kriminal v Sloveniji prouzrokujejo juznaki, ali pa ce to raje slisite: cefurji, cifoti, jugici, itd…; naj ponovim TIP JE BIL SLOVENEC. In polpismenim kretnckom, kateri samo znajo vpiti: juznaki, cefurji, itd… naj povem da je to dekle bilo moja sosolka in prijateljica in da ce srecam tega njihovega Slovenca, da mu zivljenje ne bo vredno pocenega grosa! A vam je sedaj jasno vi kmetje s severja Slovenije, kateri na najnovjsih racunalnikih poslusate Avsenike, Heleno Blagne in podobna nja-sra?!!!

  Domace receno: SJASITE NAM SA K***A!!! In poglejte kaj vasi pocnejo…

 51. Milan - 23.04.2009 ob 13:30

  Pozdrav!
  Sem oče 15-letne punce, ki je letos začela hodit v srednjo šolo. Če bi se to zgodilo meni, potem ta fant s svojim lulčkom niti lulat več nebi mogel, kaj šele, da bi koga posilil. Prosim vas lepo. V drugih državah še za manjše prekrške letijo ministri, pri nas pa žal vsak dela kar hoče. Tudi ravnatelji so nedotakljivi. Saj oblast je sladka. Taga fanta, ki je to storil bi bilo treba pred večernim dnevnikom (takrat je gledanost največja) pokazati po TV, da vsi vidijo kaj je počel. Še boljše pa je tisti zakon: OKO ZA OKO, ZOB ZA ZOB. Toliko

 52. Dajana - 23.04.2009 ob 14:11
  Dajana

  @Ločan: Noben človek ne more uiti kazni za to, kar je naredil drugemu grdega. Država pač kaznuje kot pač kaznuje. A noben človek ne more uiti svoji slabi vesti. To je najhujša kazen. Popolnoma nepomembno, koliko let je dobil. Tudi Silvo Plut je bil v zaporu, pa se je kaznoval sam, ker teže svojih dejanj enostavno v “normalnem” stanju (takrat, ko si sam s sabo), ni mogel “požreti”.

  Zelo mi je žal za to dekle. Naj jo angeli čuvajo in tožijo. Tako kot njene bližnje. :cry:

  @Milan: Zob za zob ne pomaga nič. Tistemu, ki nam je naredil krivico moramo oprostiti, če ne, ne moremo naprej. “Zob za zob” je pa samo nadaljevanje grdih dejanj. Najprej naredi grdo dejanje fant, potem oče punce, ki jo je posilil … Tak sistem imajo na Kosovu (krvna osveta). To ne pripelje nikamor. V tej državi imamo zakone in sodstvo.

 53. Dajana - 23.04.2009 ob 14:12
  Dajana

  … tolažijo, ne tožijo…

 54. Milan - 24.04.2009 ob 09:28

  Dajana: lepo si to napisala, da imamo v tej državi sodstvo in zakone. Poglej, narediš nekaj zelo grdega, potem si najameš dobrega odvetnika (npr. g. Čeferina) in glej ga zlomka, kar naenkrat nisi več nič kriv. Je to pravna država? To je čista anarhija.
  Strinjam pa se s tabo, da ta fant ne bo nikdar mogel uiti kazni(samemu sebi in svoji vesti. Ta bo sigurno pravična.Mogoče bo tudi sam imel enkrat otroke in se mu bo zgodilo isto.
  glede krvne osvete na Kosovu pa tole: če bi se tako kaznovalo, se to definitivno nebi več dogajalo. Takoj bi bil red. Vidiš,čeprav to res ni dobra metoda – pa vseeno zaleže.
  Dajana – pa lep dan! Milan

 55. Dajana - 24.04.2009 ob 10:21
  Dajana

  Milan: Grdega dejanja, ki nam je bilo storjeno, ne moremo popraviti ali izničiti tako, da udarimo nazaj tistega, ki nas je mučil ali še slabše – udarimo nekoga, ki nam sploh ni nič naredil, je pa njegov sorodnik. Tako se sovraštvo samo prenaša naprej – iz stoletja v stoletje. Zato vendar imamo zakone, sodstvo in zapore. Seveda je druga stvar, kako so ti učinkoviti, če se človek sploh kaj izboljša v zaporu (vemo recimo, da bo prva stvar, ki jo bo naredil pedofil, ki je bil recimo deset let v zaporu, posilil otroka…). Seveda lahko dobiš tudi perfektnega odvetnika, ki ti lahko “zrihta” manjšo kazen.

  A kaj pomeni denar in to, da sediš deset let namesto 20 ali 30 let v primerjavi z bolečino v tvojem srcu, ker si nekoga ubil ali mu uničil življenje? Ali ubil svojo ženo, ker se je hotela ločiti od tebe? Tega ne more popraviti noben zapor, nobeno sodišče. To je ta tvoja vest, tvoje breme, ki ga nosiš (in vsakdo ima vest, tudi Josef Fritzl se je na koncu strl, ko je slišal hčerkino izpoved…).

  To je takrat, ko imamo pred sabo grda dejanja, ki smo jih naredili. No, nekateri pač nikoli ne obžalujejo svojih dejanj, a teh je malo.

  S slabo vestjo je težko živeti. Če imaš slabo vest, sploh ne moreš spati. :( Lahko se sicer začneš zaradi tega drogirati ali alkoholizirati… A kakšno je tako življenje? Lahko uideš zaporu, pa se tvoje življenje vseeno spremeni v pekel. Tako je tistemu posiljevalcu, ki ga omenja Locan, kljub temu, da ima premožne starše. Tukaj je tvoja vest, ki ji ne moreš uiti. Pred tem ne moreš nikamor pobegniti. Osebna etika, ki jo rešuješ samo sam s sabo. Lahko ti pomaga kakšen duhovnik ali človek, ki mu lahko popolnoma zaupaš. Saj hvala bogu obstajajo. Vsi ljudje delamo grda dejanja, eni pač zelo velika, drugi manjša. Ljudje nismno svetniki, nismo popolni, če ne, ne bi bili ljudje. :) A nihče teh groznih stvari, ki si jih nekomu naredil, ne more “dvigniti” s tebe. To je breme. Sam moraš to breme dvigniti s sebe. In to breme lahko “daš” duhovniku in popraviš stvari za nazaj (no, če si ubil človeka, ga ne moreš obuditi od mrtvih… lahko pa delaš od takrat naprej dobra dela in se tako “čistiš”… živeti pač moramo naprej… ne moremo morilcev kar pobiti…). In veliko ljudi je, ki tako životarijo. Ne zavidam jim. Človek najhuje kaznuje sam sebe.

 56. Dajana - 28.04.2009 ob 12:19
  Dajana

  Za Milana. Kaj misliš, od kod je ta tekst?

  Velikokrat v svojem življenju sem storil krivico človeku, ki sem ga ljubil. Taka krivica je kakor greh zoper svetega duha: ne na tem ne na onem svetu ni odpuščena. Neizbrisljiva je, nepozabljiva. Časih počiva dolga leta, kakor da je bila ugasnila v srcu, izgubila se, utopila v nemirnem življenju. Nenadoma, sredi vesele ure, ali ponoči, ko se prestrašen vzdramiš iz hudih sanj, pade v dušo težak spomin, zaboli in zapeče s toliko silo, kakor da je bil greh šele v tistem trenutku storjen. Vsak drug spomin je lahko zabrisati. Črn madež je na srcu in ostane za vekomaj.

 57. Milan - 28.04.2009 ob 13:49

  Za Dajano!

  Ne morem se spomniti od kod je ta tekst, pa čeprav sem ga že nekje prebral. Lepo prosim če mi razkriješ to skrivnost.
  Drugače pa se z vsem napisanim popolnoma strinjam. Še hvala bogu, da ima človek vest (kdor jo v sebi spozna), da ga lahko ta preganja in tako kaznuje.
  Drugače bi bilo, če bi sodišča bila bolj stroga in pravična do takih dejanj. Če bi bil jaz sodnik in bi kdo posilil kakšno dekle (mora biti seveda dokaz za to)- potem nebi pustil nobenemu odvetniku, da takšno nesnago sploh brani. Je kriv in naj za to odgovarja. Drugače pa malo poznam delo sodišč. Tudi bratranca imam sodnika in dostikrat debatirava o takih stvareh.
  Ja takšnih ali drugačnih zgodb je polno. So stvar debate. Rade volje bi jih s tabo predebatiral. LP

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !